Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Paul Tillich - Το θάρρος της υπάρξεως



Ο Πάουλ Τίλλιχ (1886-1965) κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους διανοητές του καιρού μας, που με το έργο τους βοήθησαν στη διαλεύκανση της πνευματικής κατάστασης της εποχής μας. Φιλόσοφος και θεολόγος συναιρεί την παράδοση της δυτικής σκέψης (αρχαίας Ελληνικής, Χριστιανικής, δυτικοευρωπαϊκής) και την διατυπώνει με σύγχρονη γλώσσα, μεστή από στοχασμό και από πάθος, από ενημέρωση και από εγρήγορση. Κήρυκας ενός θρησκευτικού σοσιαλισμού, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της εποχής μας, τόσο τα θεωρητικά όσο και τα πρακτικά.
"Το θάρρος της υπάρξεως", που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό, είναι από τα πιο φημισμένα έργα του Πάουλ Τίλλιχ, διότι συνδυάζει το βάθος του στοχασμού με την απλότητα της διατυπώσεως, ενώ ταυτοχρόνως παρέχει διεισδυτική ανάλυση της σύγχρονης πνευματικής απορίας. Για την καλύτερη ενημέρωση του Έλληνα αναγνώστη παρέχεται επίσης στον ίδιο τόμο, η περισπούδαστη εργασία του Τίλλιχ "Βιβλική θρησκεία και η ζήτηση της έσχατης πραγματικότητας" ως και δύο δοκίμιά του "Φιλοσοφία και Θεολογία" και "Η ηθική σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

πηγή: biblionet

Ιάσων Ευαγγέλου - Η φαντασιακή δομή των θρησκειών

 


Ο Ιάσων Ευαγγέλου (φιλολογικό ψευδώνυμο του οφθαλμιάτρου και λογοτέχνη Ευάγγελου Ευαγγελίου), γεννήθηκε στο Βόλο το 1926. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιατρική (πτυχίο 1954), Φιλοσοφία (πτυχίο 1974) και Θεολογία (ακροατής επί τετραετία). Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Φιλοσοφικών Μελετών κ.α. Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Προεκτάσεις στην εκπαίδευση» (1991-1997) και του περιοδικού «Κασταλία» της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών (1999-2005).
Ο Ιάσων Ευαγγέλου παρουσιάστηκε στα Γράμματα το 1962 και από τότε προσφέρει στον λογοτεχνικό και φιλοσοφικό χώρο ένα σημαντικό έργο, που το χαρακτηρίζει κριτικό και εγκυκλοπαιδικό πνεύμα, πνευματικός προβληματισμός, ευαισθησία και ήθος, σαφήνεια σκέψης και έκφρασης, και περιεκτική διατύπωση λόγου. Αποσπάσματα του έργου του μεταφράστηκαν και στο εξωτερικό. Για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα έχει τιμηθεί με διακρίσεις και έτυχε τιμητικού διπλώματος από το Υπουργείο Πολιτισμού (1999). Έχει επίσης περιληφθεί σε ελληνικά και ξένα βιογραφικά λεξικά.
Το έργο του αγκαλιάζει όλους σχεδόν τους τομείς του έντεχνου Λόγου, και εκτός από άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά και εφημερίδες, αποτελείται από εκατόν είκοσι βιβλία. Από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του είναι οι «γνωμικοί στοχασμοί: Ψηφίδες Ιδεών και η «γνωμική ποίηση»: Ψηφιδωτό Ποίησης, που συνεχίζουν —και ανανεώνουν— στο χώρο της Ελληνικής Γραμματείας, την παράδοση του επιγραμματικού λόγου (πεζού και ποιητικού).
Το 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο του: Γνωμολογικό Λεξικό (γενικής παιδείας) με 13.500 ψηφίδες ιδεών. H Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών τον πρότεινε στη Σουηδική Ακαδημία για το βραβείο NOBEL λογοτεχνίας για τα έτη 2013 και 2014.

πηγή: http://ευαγγελου-ιασων.gr/index.html